MIKSI

Ohjaus/rebound -maalit:

https://www.youtube.com/watch?v=TQ3GXX6o1Fs

NHL-jääkiekko on viime vuosina siirtynyt baseballin ja koripallon mukana enemmän moderniin pelin tutkimiseen. Kaikki asiat eivät näy paljaaseen silmään edes asiantuntijalle. Jääkiekkoon tulivat PDO, Corsi, Fenwick ja monet muut luvut paljastamaan hieman enemmän pelin taustoista. Kuitenkaan irti ei tunnuta pääsevän Save Percentage -statistiikasta (torjuttuja laukauksia kaikista laukauksista) ja Goals Against Average (päästettyä maalia per 60 min)- statsista maalivahtien kohdalla. Miten metrin päästä suuntaa muutettu kiekko voi olla "maalivahdin" maali, jos hän peittää oikeaoppisesti maalin ? 

Täytyy olla jokin parempi luku kertomaan maalivahdista. Tällä tausta-ajatuksella lähdin kokeilemaan ja katsomaan mikä olisi ehkä paremmin indikoiva luku joukkueen puolustamisesta. 

Joukkueella puolustetaan ja hyökätään. Puolustajat pitävät hyökkääjät pois kiekon linjalta samalla huolehtien, että maila ei pääse osumaan kiekkoon matkalla. Hyökkääjät tulevat puolustamaan samalla jalalla kuin lähtevät hyökkäämään ja pitävät puolustajien laukaisulinjat viivalta maalia kohden kiinni. Ylivoimahyökkäyksiä ei saa antaa, tämä on yleensä kentällisen defensiivisen hyökkäyspelaajan kontolla. Mikäli sellaista ei kentällä ole ( esim.kauden 16-17 Winnipeg Jets ), käy yleensä huonosti.

Syntyi Shot Balance (SHB), joka paljastaa kunkin joukkueen hyökkäystehon ja puolustamisen kollektiivisuuden suhteessa liigan keskiarvoihin. Shot Balance koostuu offensiivisesta oSHB- ja defensiivisestä dSHB:stä. Offensiivisessa tutkitaan, montako laukausta tarvittiin yhden maalin syntyyn. Liigan keskiarvon ollessa 10,5 nurkilla, jos joukkue tekee maalin joka 9:lla kudilla, on kyseessä huipputehokas joukkue hyökkäyssuuntaan. Defensiivinen vastaavasti kertoo, montako laukausta vastustaja tarvitsi yhden maalin syntyyn. MIkäli luku on yli 11 (liigan pitkäaikainen keskiarvo), on kyseessä keskivertoa parempi joukkue omaan suuntaan. Yksi luku (SHB) koostuu näiden kahden yhdistelmästä (joukkueen dSHB - liigan ka.dSHB + liigan ka.oSHB-joukkueen oSHB). Hyvällä joukkueella luku on yleensä yli yhden.

Yhdellä joukkueella on yksi SHB-luku, mutta joukkueella on myös yksi luku jokaiselle omalle maalivahdille. Tämä on se ero, joka kertoo kuka on joukkueen oikea ykkösmaalivahti. Esimerkiksi tällä hetkellä Arizonassa tilanne on seuraava: Antti Raanta on päästänyt maalin joka 11,2 laukauksella, Adam Hill joka 9:lla ja Louis Dominque joka 7,6 laukauksella. Tästä voimme päätellä Raannan olevan tällä hetkellä kiistaton ykkönen Kojooteissa, toki otos on kauden alussa pieni. 

Huono puoli SHB:ssä on se, että se ei erittele ylivoimia eikä alivoimia. SHB on karkea arvio joukkueen tilanteesta johon ei saa suhtautua liialla painotuksella, niin kuin ei saa suhtautua muihinkaan yksittäisiin lukuihin. 


10/2017

-mika m-



©simo       simeoni13@gmail.com    lähde: www.hockey-reference.com
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita